Щедрия вторник

МИСИЯ   „МОДЕРНА БИБЛИОТЕКА“

 

Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“с.Правда е едно от многото  в страната, което липсва обособена база за библиотека или не се поддържа в състояние и вид, който да привлича интерес на учениците и любовта към книгите.

Това наложи приоритетно да се работи в насока относно изграждане на мобилна  база, като по този начин ще  се привлече и  вниманието  не само на  ученици, но  и обществеността.

Разбира се, липсата на регламент, ясен статут и финансиране е основен проблем според екипа на училището, което дава допълнителен стимул за търсене на алтернативни източници на финансиране и действия в тази насока.

Поради тези условия от 14 ноември до 13 декември 2019г. Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ с.Правда се включва в #ЩедриятВторник с дарителска кампания за Мисия „Модерна библиотека“

Акцията разчита на родители, бивши ученици, съседи и приятели и може да бъде подкрепена с онлайн дарения в Платформата.бг и ДМС и с дарителски SMS на 17777 с текст DMS [DMS PRAVDA]

Целта на кампанията е да се набавят средства за изграждане на четири броя мобилна библиотека, която да е достъпна за всеки ученик.

Основната ни идея е да създадем мобилен  кът с богата литература, като място не само за съхранение на библиотечните единици, но и организиране на множество мероприятия, клубове и срещи. Ще работим в две направления – изграждане на модерен център за обогатяване на литературата  и популяризиране на училищната библиотека като център за творческа изява.

Участниците  в инициативата са всички ученици –  135 на възраст от 6 до 14 години, които се обучават от Подготвителна група до Седми клас, учители – 16, родители (поне 50), и общественост, които ще бъдат преки участници в набирането на литература, създаването на кътовете, организиране на мероприятия и популяризиране на дейността. Средствата, които са необходими за изграждането на мобилната библиотека са  в приблизителна стойност от  1000лв, които са основно за закупуване на литература, като периодът на изпълнение е с начална дата 14 ноември и край 13 декември – един месец.

Дейностите за привличане и популяризиране на кампанията са насочени към организиране  на училищен базар „Подари книга “ – набиране на литература за витринен кът, закупуване на нова литература, създаване на регистър на „Модерна библиотека“ и ученически екип на нейното функциониране , изграждане на училищен клуб „Be clever за развиване на интереса към литературното и любителско – творческо изкуство, както и Организиране на конкурс за рисунка „Моята библиотека през моите очи“ с награден фонд.

Опитът на училището в организиране на кампании за привличане на широк обществен интерес стартира с приключилата вече за изпълнение дейност за създаване на спортна база в ОУ с.Правда с труд от обществеността на с.Правда, който протече в периода от 2017-2019 година. Жителите на селището с общи усилия, материали и средства изградиха база, която не функционира от повече от 30 години и  която нямаше дори и покривна конструкция. Кампанията беше широко отразена в националните медии – БНТ, БТВ и др.

В България партньорът на движението #ЩедриятВторник е Фондация BCause, която избра за фокус на кампанията тази година образованието и мото „Лично за дарителството в училище“Св.св. Кирили и Методий“  откликна на поканата на организаторите и идеята ни за Мисия „Модерна библиотека“ бе избран и включен в инициативата.

#GivingTuesday е глобална инициатива. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

#Щедрият вторник/#GivingTuesday се отбелязва за първи път в България през 2014 г. по инициатива на Фондация BCause, член на CAF Global Alliance. Създаден е и сайт http://givingtuesday.bcause.bg, с идеята да привлича съмишленици.

Имената на всички дарители ще бъдат показани веднага на сайта на кампанията, освен желаещите анонимност. Нека заедно да променим нашето училище!

Вижте клипа на българската кампания с гласа на актьора Стефан А. Щерев https://www.youtube.com/watch?v=J5thMVdM0cw, дарете и станете част от българския празник на дарителството и щедростта – #Щедрият вторник!